Οι Παραλίες και τα Χωριά του νησιού

Αγκαθωπές  -  Κόμητο  -  Ποσειδωνία (Ντελαγκράτσια)  

Η Ποσειδωνία μέσα στους κήπους και στα πεύκα, διατηρεί την αρχοντιά που δημιούργησε η πρώτη γνήσια Ελληνική αστική τάξη της Ερμούπολης, τον 19ο αιώνα. Δείγματα της, οι επαύλεις με τον πλούσιο διάκοσμο, ο πύργος, η λέσχη, ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Ιωάννου.

agkathopesΟι Αγκαθωπές με την οργανωμένη παραλία τους είναι ίσως η πιό κοσμοπολίτικη του νησιού. Εδώ θα συναντήσετε άφθονα τα κρινάκια της θάλασσας, γεγονός που μαρτυρεί το πλούσιο οικοσύστημά της. Για να πάτε θα χρειαστείτε να περπατήσετε 5-7 λεπτά από τη στάση που θα σας αποβιβάσει το λεωφορείο. Εδώ θα βρείτε καφέ & ταβερνάκια.

Λίγο ακόμα μακρύτερα από τις Αγκαθωπές βρίσκεται η γραφική αμμώδης παραλία του Κόμητο, που τα τελευταία χρόνια έγινε η πρώτη επιλογή των νέων του νησιού και των επισκεπτών. Δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία, αλλά με μεγάλη κίνηση τον Αύγουστο.

Μέγας Γιαλός

mgialosΣτη νότια πλευρά του νησιού με πολύ όμορφη πλαζ με ψιλή άμμο και φυσική σκιά από τα αλμυρίκια, είναι η πιό προστατευμένη από τα μελτέμια παραλία του νησιού. Διαθέτει καφέ-μπαρ.
Αμπέλα

Στη νότια πλευρά του νησιού μικρή γραφική πλαζ με ψιλή άμμο, σκιά από αλμυρίκια και ταβερνάκι. Δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία.

Βάρη  -  Αχλάδι

Στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, στον Όρμο, βρίσκεται η οργανωμένη παραλία με τον χαρακτηριστικό πύργο. Εδώ ο επισκέπτης θα βρει γραφικά καφενεδάκια, ταβέρνες δίπλα στο κύμα.
Στον όρμο της Βάρης θα συναντήσετε και τη γραφική παραλία του Αχλαδιού, ενώ στην ευρύτερη  περιφέρεια της Βάρης βρίσκονται και οι παραλίες της Φάμπρικας και οι Σαντορινιοί.

Αζόλιμνος

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, στη πιό κοντινή απόσταση από την Ερμούπολη, η Αζόλιμνος γνώρισε τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη. Όμορφη οργανωμένη παραλία και πολλά ταβερνάκια και καφέ.

Γαλησσάς

galissasΣτη δυτική πλευρά του νησιού με πολύ όμορφη πλαζ με ψιλή άμμο και φυσική σκιά από τα αλμυρίκια, με το λόφο της Αγίας Πακού με το γραφικό εκκλησάκι, με το λιμανάκι με τις βαρκούλες και την υπέροχη πέτρινη προβλήτα και τους φοίνικες και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Εδώ θα βρείτε καφέ, μπαρ & ταβερνάκια.
Φοίνικας

Ο Φοίνικας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σύρου, με μοναδικό φυσικό λιμάνι με οργανωμένη μαρίνα.Η όμορφη, ανοικτή παραλία του Φοίνικα, με τη χρυσή αμμουδιά, χώρο στάθμευσης, τα θαλάσσια παιχνίδια και σπορ, προσφέρει ξεχωριστές στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης. Κοντά στη μαρίνα βρίσκεται η παραλία Κόκκινα. Μικρή, πολύ γραφική. Το χωριό είναι γεμάτο από ταβέρνες, καφέ-μπαρ.

Κίνι - Λωτός

kiniΣτη δυτική πλευρά της Σύρου, ένα γραφικό παραθαλάσσιο ψαροχώρι, με αμμώδη ακτή πολύ καλά οργανωμένη. Με ταβερνάκια και καφετέριες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μοναδικό σε αρμονία χρωμάτων ηλιοβασίλεμα συντροφιά με καφέ ή ουζάκι.

Νότια της παραλίας του Κινιού, μέσα στον ίδιο όρμο, συναντάμε τη μικρή παραλία Λωτός που είναι ανοιχτή στο βοριά.

Στο δρόμο για το χωριό συναντά το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας, κτισμένο κατά τον προηγούμενο αιώνα. Στο μοναστήρι λειτουργεί έκθεση χειροποίητων υφαντών, φτιαγμένα με τον παραδοσιακό αργαλειό.
Στην παραλία του χωριού βρίσκεται το «Μουσείο αλιευτικών σκαφών, εργαλείων, υδρόβιων οργανισμών και οστράκων».

Δελφίνι

delfiniΑπό το Κίνι ξεκινά ο δρόμος, ο οποίος μας οδηγεί στην εξωτική παραλία Δελφίνι, μια ξεχωριστή αμμουδιά με πεντακάθαρη θάλασσα. Η ομορφιά του τοπίου ασκεί γοητεία μοναδική και η γαλήνη που αποπνέει, χαρίζει στον επισκέπτη στιγμές ηρεμίας. Δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία.

Γράμματα – Μαρμάρι – Λεία – Αετός – Βαρβαρούσα

Είναι οι παρθένες παραλίες στη ΒΔ πλευρά της Σύρου που προσεγγίζονται μόνο δια θαλάσσης (από το Κίνι το καλοκαίρι τουριστικό σκάφος εκτελεί καθημερινά δρομολόγια), ή με μονοπάτια από την Απάνω Μεριά. Αξίζουν την επίσκεψή σας.

Παρακοπή

Μεσογειακός οικισμός με πεύκα, φιστικιές και οπωροφόρα δέντρα, ιδιαίτερα περιποιημένοι κήποι και πηγάδια. Επιβλητικές επαύλεις, μικροί λιθόκτιστοι πύργοι ανάμεσα στα δέντρα, μαρτυρούν ότι η περιοχή υπήρξε θέρετρο της υψηλής κοινωνίας του νησιού εκείνη την εποχή.

Πισκοπειό (Επισκοπείο)

Μετά τη δημιουργία της Ερμούπολης, το Πισκοπειό έγινε παραθεριστικός οικισμός, όπου οι εύποροι Συριανοί έχτισαν ωραιότατες εξοχικές επαύλεις με καταπράσινους κήπους. Στο δρόμο προς τα Μάλλια, βρίσκονται τα ερείπια της  κατοικίας του καθολικού επισκόπου, που έδωσε και το όνομά του στον οικισμό. Πρόκειται για τον πιο κοντινό στην Ερμούπολη παραθεριστικό οικισμό, με αρκετό πράσινο.

Χρούσσα

Στο εσωτερικό του νησιού με πυκνή βλάστηση. Επιμελημένα νεόκτιστα σπίτια που διατηρούν το παραδοσιακό ύφος, αλλά και παλιά αρχοντικά, είναι αυτό που συνθέτει τον οικισμό Χρούσσα.

Στην κορυφή ενός λόφου, δεσπόζει ο Ναός της Παναγίας της Φανερωμένης που χτίστηκε περί τα 1890. Δίπλα ακριβώς στο ναό όμως, το παλιό εξωκλήσι χρονολογείται από το 14ο αιώνα.

Ανακαλύψτε τα πλακόστρωτα δρομάκια, και συναντήστε επαύλεις χαμένες μέσα στα πεύκα. Στο κέντρο του οικισμού, βρίσκονται οι ναοί της Παναγιάς και του Άγιου Σπυρίδωνα.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε βέλτιστα όλες μας τις υπηρεσίες.